Close

11. ročník studentské konference „Dnes jsem jako poslanec“

8.11.2022

 Nový volební systém v České republice  

NADAČNÍ FOND MODRÁ RYBKA dlouhodobě pracuje s mládeží a podporuje rozvoj občanského vzdělávání, zájem o věci veřejné i rozvoj kritického myšlení. Pořádá simulace jednání vrcholných politiků a konference k posílení občanské společnosti.

V Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR se pod záštitou ministryně Heleny Langšádlové, poslankyně Olgy Richterové a poslanců Marka Výborného a Marka Bendy konala již jedenáctá žákovská a studentská konference s názvem „Dnes jsem jako poslanec“. Tentokrát na téma: „Zákon o správě voleb aneb potřebujeme nový modernizovaný volební systém?“.

Mladí si na jeden den prakticky vyzkoušeli část práce poslance. Během simulace schůze Poslanecké sněmovny účastníci vysvětlují vlastní názor na dané téma před ostatními vrstevníky i politiky, zdokonalují si argumentační schopnosti a společně hledají kompromis. „…..“, uvedl Pavel Anděl, předseda Správní rady NADAČNÍHO FONDU MODRÁ RYBKA.

Názor odborníků i politiků byl pro nás všechny velmi poučný. „Velice mě potěšilo jak o tématu správě voleb, délce hlasování, korespondenční volbě nebo elektronickém hlasování uvažují mladí budoucí voliči. Pokud budeme mladé generaci naslouchat a budeme se inspirovat jejich pohledem na svět, máme předpoklad být stabilní zemí, kde se vzájemně respektujeme.“, dodala na závěr Lucie Lišková, ředitelka NADAČNÍHO FONDU MODRÁ RYBKA.

 

V Praze dne 8. 11. 2022

Kontakt pro novináře: Lucie Lišková, e-mail: [email protected], tel: 737 181 484