Close

V Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR se uskutečnil 4. ročník dětské konference

20.11.2018

Za účasti politiků napříč politickými stranami proběhla 20. 11. 2018 již čtvrtá dětská konference v prostorách Parlamentu České republiky. Akce, kterou pořádal Nadační fond Modrá rybka ve spolupráci s poslankyní Helenou Langšádlovou a poslanci Markem Výborným a Markem Bendou, se zúčastnilo dvě stě dětí od 13 do 17 let ze základních škol a gymnázií.

Děti a učitelé dostali za úkol si připravit pozměňovací návrhy k Ústavě ČR, který se týkal snížení aktivního volebního práva na 16 let. V hlavním zasedacím sále Poslanecké sněmovny si děti vyzkoušely práci poslance, projednaly návrhy jednotlivých škol a následně o nich hlasovaly. Studenti a žáci se nakonec shodli, že snížit aktivní volební právo nechtějí a chtějí zachovat hranici 18 let. Děti si vyslechly i názory současných poslankyň a poslanců, např. Markéty Pekarové Adamové, Františka Kopřivy a Mikuláše Ferjenčíka.

V druhé části konference poslanci ohodnotilo snažení svých možných nástupců a přidali i něco ze svých bohatých zkušeností z lavic z českého i evropského parlamentu. Děti měly zvídavé dotazy a získaly tak lepší přehled o tom, co obnáší práce politika.

Akce se konala pod záštitou Heleny Langšádlové, která se k akci vyjádřila: „Cílem setkání bylo dětem přiblížit práci poslanců na konkrétním ústavním zákonu, který upravuje aktivní volební právo. Tedy oblasti, která se mladých lidí bezprostředně týká. V diskuzi padala spousta i neotřelých nápadů, děti umějí skvěle argumentovat a mají své názory. Osobně mě zaujal návrh snížit aktivní volební právo v komunálních volbách, kde mi to přijde jako dobrý nápad.“

Dětské konference se zúčastnili tito poslanci:

TOP 09
Helena Langšádlová
Markéta Pekarová Adamová

KDU – ČSL
Marek Výborný

ODS
Marek Benda

Piráti
František Kopřiva
Mikuláš Ferjenčík

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=IXqVL34fGQ4[/embedyt]