Close

Proč se neziskovka neobejde bez webu

18.12.2018

Výuka ve škole postavené díky Nadačnímu fondu Modrá rybka. Škola stojí v indickém státě Manípur, kde navazuje na sedmdesátiletou charitativní tradici českého misionáře Jana Meda.

Hmatatelné výsledky naší práce stojí také na digitálních základech. Webové stránky nám pomáhají oslovovat dárce a podporovatele. Jedním z nich je společnost IGNUM. O tom, jak využíváme svou online prezentaci pro další rozvoj naší činnosti, si povídala ředitelka Modré rybky Lucie Lišková s Olgou Pohl z IGNUM.

Jak a kde všude se Modrá rybka prezentuje na internetu?

Máme webové stránky a Facebookovou stránku.

Jak vypadaly vaše onlinové začátky?

Naše začátky se nesly ve znamení vymýšlení názvu a zakoupení vlastní domény. Následně jsme hledali vhodný a cenově příznivý webhosting. Díky Ignum máme stránky hostované zdarma.

Které „digitální cesty“ k vašim příznivcům vám fungují nejlépe?

Osvědčuje se nám mít základní informace na webu. Jak se blíží různé akce, používáme Facebook. U lidí zapojených přímo do našich aktivit používáme hlavně e-mailovou a mobilní komunikaci.

V jednoduchosti (webu) je síla

Který z komunikačních kanálů považujete za nejúčinnější při oslovování dárců?

Nejdůležitější je pro nás osobní kontakt a webové stránky. Dárci se tak mohou seznámit s naší činností. Nově máme také Youtube kanál s prezentacemi ve formě krátkých videí.

Co byste na stránkách potřebovali vylepšit?

Webové stránky jsme v průběhu roku upravovali a v současné době jsme celkem spokojeni. Chybí nám ještě dotáhnout oslovování dárců.

Co byste doporučili začínající neziskovce, která plánuje webovou prezentaci?

Nejdříve si promyslete jakou cílovou skupinu chcete oslovit a vymyslete co nejjednodušší vizualizaci stránek, aby byly dobře přístupné i z mobilních telefonů.

Kterými směry chcete dál rozšiřovat „digitální stopu“ Nadačního fondu Modrá rybka?

Kromě rozvíjení webu plánujeme Instagram.

Co si slibujete od Instagramu? Koho podle vás osloví nejvíc?

Potřebujeme nějakým jednoduchým způsobem oslovit mladou generaci a Instagram se nám zdá jako dobrá volba.

Projekt „Dnes jsem jako poslanec“ umožňuje žákům a studentům zažít práci poslance v praxi.

Projekt „Dnes jsem jako poslanec“ umožňuje žákům a studentům zažít práci poslance v praxi.

Nejžádanější jsou specialisté na web

Co nejčastěji řešíte v oblasti informačních technologií?

Kdo a za kolik vytvoří webové stránky a kdo nám je bude spravovat.

Které IT práce se vám vyplatí dělat interně a na co je lepší najmout si odborníka zvenčí?

Interně se nám vyplácí si webové stránky spravovat a plnit informacemi. Pro neziskovky je přínosné najmout si odborníka, který webové stránky postaví a naučí je s nimi pracovat.

Jaká pomoc by vaší organizaci pomohla od IT firem, které by rády podpořily české neziskovky?

Spolupráce s IT firmami může mít hodně podob. Například odborné konzultace při tvorbě webu, pomoc s výběrem vhodného redakčního systému, školení o technologických novinkách, barevná typologie webových stránek, jak pracovat s textem a fotkami na webových stránkách, jak s pomocí technologií komunikovat s cílovými skupinami nebo dárci.

Škola Modré rybky pomohla získat základní vzdělání už více jak devadesáti dětem z vesnice Thayong a dostala se do indického školského systému.

Škola Modré rybky pomohla získat základní vzdělání už více jak devadesáti dětem z vesnice Thayong a dostala se do indického školského systému.